Gazel Şerhi – Beyit Çözümleme

GAZEL ŞERHİ SINIFI
Bu sınıfın açılma amacı özel anlamda size ÖABT sorularında güçlü bir birikim oluşturmak, genel anlamda ise ufuk açıcı bir Osmanlı edebiyatı kültürü sunmaktır.. Ders detaylıdır, bunu şimdiden söyleyeyim. Lütfen sonradan kavga etmeyelim. Zaten detaylı bir iz sürme ameliyesi olmasa bu sınıfa ihtiyaç da olmazdı. Osmanlı şiirinin kristal tabakalarında tasavvuftan musikiye tarihten hikmete geniş bir yelpazede kulaç atacaksınız. Bu yüzden öyle standart bir nesre çeviri dersi olmadığını bilmenizi isterim.
Bilirsiniz, küçük dereler nehirleri oluşturur. Nehirlerdeki çağlayanlar göz zevkinizi okşar. Lakin o çağlayanlarda derelerden koşarak gelen su damlalarını göremeyiz. Peki neden? Çünkü göz gördüğünü beğenir, gördüğüne bağlanır. Nâbî’nin “Çeşm olmasa dil düşmezdi mihnet-i aşka” demesi boşuna mı? Neyse… 🙂 Nehirde damla görmek gözün değil, aklın işi. Mesel bu ya! Biz de bir manzumenin -nehir misali çağlayan bir manzumenin- damlasından başlayalım istedik. Bu yüzden gazel şerhi sınıfında ısınma hareketleri “beyit şerhleri” ile başlayacaktır. Zaten ÖABT’de hiçbir zaman bir gazel bütün olarak sorulmamıştır, hep beyit olarak sorulmuştur ve öyle sorulmaya devam edecek gibi… Yine de hangi şairleri işleyeceğimizi merak edenler olacağından ben listeyi paylaşayım dedim. Bu arada tanışma dersini eylül ayı içerisinde yapacağımı belirtmek isterim. Kaydolma linki aşağıdadır.
Buyurun listemizi:
1. Dehhânî
2. Ahmedî
3. Şeyhî
4. Ahmed Paşa
5. Necâtî Bey
6. Mihrî Hatun
7. Lâmi’î Çelebi
8. Hayretî
9. Kemâl Paşazâde
10. Zâtî
11. Hayâlî
12. Fuzûlî
13. Muhibbî
14. Emrî
15. Taşlıcalı Yahyâ
16. Bâkî
17. Nev’î
18. Nef’î
19. Nâilî
20. Neşâtî
21. Sâbit
22. Nedîm
23. Şeyh Gâlib
NOTLAR:
– Listede eksiltme ya da ekleme yapabilirim.
– Her bir şair yaklaşık 2 saat sürer. İlk saatte, şairin hayatı, eserleri, şahsiyeti ele alınır. İkinci saatte şiiri/beyitleri şerh edilir.
– Bu sınıfta soru çözümü yapılmaz. Burası sadece şerhe yöneliktir.
– Beyitlerdeki mazmunlara, sanatlara ve vezin özelliklerine temas edilir.
– Bu sene geçen seneden farklı olarak tasavvuf yanında kelam, hadis ve mitoloji (özellikle İran mitolojisi) dersleri yapılacaktır (yaklaşık 10 saat).
– Dersler kasımın ikinci haftası başlayacak ve sınava kadar devam edecektir.
Keyifli bir yolculuk dilerim efendim.
Selamla…